Er zijn verschillende soorten verzekeringen om het risico van iemands overlijden te dekken.

Schuldsaldoverzekering of SSV

Deze verzekering stelt u als lener in staat om het risico van overlijden te dekken en ervoor te zorgen dat het uitstaande leningkapitaal (uitstaand saldo) wordt terugbetaald. Over het algemeen wordt het gebruikt voor een hypotheeklening, maar het kan ook gebruikt worden voor elk ander type krediet, zoals bijvoorbeeld een auto.

Constant kapitaal overlijden

Deze verzekering stelt u in staat om uw dierbaren te beschermen en hen in geval van overlijden een bedrag na te laten. De duur en de hoogte van de dekking wordt bepaald aan de hand van uw behoeften en uw financiële situatie. De verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigden worden ook bepaald op basis van uw gezins- en/of beroepssituatie.

Schenkingsverzekering

De kosten in verband met een geregistreerde schenking van roerende goederen worden voor bv. 3% in rekening gebracht op het ontvangen bedrag (opgelet : voorwaarden en % verschillen per gewest). Dankzij een schenkingsverzekering is het mogelijk om het risico van overlijden van de schenker tegen een lagere globale kostprijs (dus lager dan de schenkingsrechten) te verzekeren.

Een weinig bekende, maar volledig legale en adequate oplossing, die het in de meeste gevallen mogelijk maakt om de kosten in verband met de schenking extra te beperken (via een verzekering op de mogelijk verschuldigde successierechten).